2 Αυγούστου 2012

Επαρχία Μεσοποτάμου

Η επαρχία Μεσοποτάμου συμπεριλαμβάνει 15 χωριά και συγκεκριμένα: το Μεσοπόταμο, την Κρανιά, το Κώσταρι, το Μπραϊλάτι, το Συρακάτι, τη Λύβενα, το Βελιάχοβο, τη Δρόβιανη, τη Μουζίνα, την Πετσά, Γαρδικάκι τους  Κρόγγοι, τη Μπίστριτσα,  την Αρδάσοβα και το Υμερεφέντι, (Μαραφέντι) και βρίσκεται 4 χμ νοτίου της πόλης του Δελβίνου, 11 χμ μακριά από την παραλιακή και τουριστική πόλη των  Άγιοι Σαράντα  και 43 χμ από την πόλη μουσείο του Αργυροκάστρου.
Από γεωγραφική άποψη, τον αριθμό των κοινοτήτων, τις φυσικές ομορφιές, τις μορφωτικές, ιστορικές και γεωφυσικές πηγές, η επαρχία Μεσοποτάμου, είναι μία από τις κυριότερες επαρχίες της  Βορείου Ηπείρου στην  νοτιοδυτική ΑλβανίαΟ χώρος της διακρίνεται  για τον πλούτο και την πυκνότητα των μορφωτικών ιδρυμάτων και την εναρμόνιση με τις βίο-ιστορικό-φυσικές τους αξίες. Αυτές οι αξίες εδώ και πολλά χρόνια  έχουν γίνει  το επίκεντρο της επίσκεψης των τουριστών από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι τουρίστες
καταφθάνουν εδώ από το λιμάνι των Αγίων Σαράντα, διαμέσου της γραμμής Κέρκυρα -Άγιοι Σαράντα, από τα λιμάνια του Δυρραχίου και του Αυλώνος και από το αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα» των Τιράνων.
Ο Θεός έχει χαρίσει στην επαρχία Μεσοποτάμου  δύο μαργαριτάρια, από τα ομορφότερα στην ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ και όχι μόνο,στο Μεσοποτάμου, υπάρχουν απέραντα τουριστικά  μέρη προσκυνήματος .
Ας σταθούμε και να περιγράψουμε, έστω και λίγο, τα χωριά που απαρτίζουν την επαρχία αυτή: 

1)Μεσοπόταμο

2)Η Κρανιά

3)Η Δρόβιανη

4Λύβενα

5) Κώσταρι 

6)Μπίστριτσα 

7)Μουζίνα

8) Μαραφέντι 

9)Βελιάχοβο 

10)Κρόγγοι 

11)Αρδάσοβα

12)Μπραϊλάτι

13)Συρακάτι

14)Γαρδικάκι 

15)Πετσά

Δεν υπάρχουν σχόλια: