5 Απριλίου 2018

Διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης: έκλεισαν οδικές αρτηρίες προς Τίρανα


Αποφασισμένη να κλιμακώσεις τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας φαίνεται η αντιπολίτευση στην Αλβανία παροτρύνοντας την όξυνση του πολιτικού κλίματος.

Συγκεκριμένα σήμερα υπήρξαν διαμαρτυρίες με μπλοκάρισμα επί μεγάλου διαστήματος των οδικών αρτηριών που οδηγούν από και προς τα Τίρανα. Οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης με επικεφαλής τους αρχηγούς τους Λ. Μπάσα και Μ. Κρυεμάδι (σύζυγος Προέδρου της Δημοκρατίας) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατοίκους του Κούκες που αντιδρούν στην τοποθέτηση διοδίων στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει Δυρράχιο με Κόσοβο, έβγαλαν στους δρόμους εκατοντάδες οπαδούς με επιθετικές διαθέσεις.
Στην ουσία η αντιπολίτευση επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την όλη δυσαρέσκεια έναντι της Κυβέρνησης που ηγείται στο γεγονός της αναντιστοιχίας μεταξύ των φορολογικών μέτρων και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Να σημειωθεί ότι σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, δεκάδες καταστηματάρχες σε Κορυτσά και Φίερι κατέβασαν τα ρολά κι έκλεισαν τις άδειες τους στην εφορία αντιδρώντας στο ύψος υποχρεώσεων που εφοσον τις καταβάλουν καθιστούν την οικονομική τους δραστηριότητα ανώφελη.
Η οικονομική κατάσταση στη χώρα παρά την αύξηση που διαπιστώνουν και ξένοι οργανισμοί παραμένει άθλια απόδειξη τούτο των επιπέδων διαφθοράς και σπατάλης με το δημόσιο χρήμα. Η ανεργία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό ενώ η φτώχεια είναι στα υψηλότερα επίπεδα στα Βαλκάνια και μέσα στις 3 πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Τούτων δοθέντων προκλήσεις διοδίων της τάξης των 5 Ευρώ αποτελούν θρυαλλίδα επαρκή για την ανάφλεξη της κοινωνικής δυσαρέσκειας και αντίδρασης.
Η αντιπολίτευση απ τη μια προβάλει αιτήματα όπως την αναβολή των διοδίων ( ήδη ο Πρωθυπουργός Ράμα παραδέχεται το ενδεχόμενο) και την απελευθέρωση των κρατουμένων για δολιοφθορές, απ την άλλη όμως δηλώνει ότι τα σημερινά ήταν μόνο η αρχή και ότι η αστική ανυπακοή θα συνεχιστεί με πολλές μορφές έως την πτώση της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών που είναι ο τελικός πολιτικός στόχος. Ο Μπάσα, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απέκλεισε μάλιστα τις διαδοχικές παραιτήσεις βουλευτών του ώστε προκληθεί κοινοβουλευτικό αδιέξοδο. Σε ανάλογη πολιτική κρίση περιέρχεται και η περιοχή του Κοσόβου.
Έχει σημασία ν αναφερθεί ότι η πολιτική όξυνση και αντιπαράθεση προκύπτει σε μια περίοδο που αναμένεται η Έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ για διαδικασίες ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής. Επί το πλείστον ότι η Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ έχει θέσει στόχο την διοργάνωση διάσκεψης των Ιούνιο ανάμεσα στις κυβερνήσεις των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ για περεταίρω εμβάθυνση της προοπτικής ένταξης.
Καθόλου βέβαια αντιφατικό το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αναλαμβάνει σχέδιο πολιτικής δράσης κι ενόψει αυτών των εξελίξεων πρώτα αναζητώντας μια νέα ισορροπία στο εσωτερικό αναδεικνύοντας το πρόβλημα ελλιπούς λειτουργίας της δημοκρατίας και δευτερευόντως να επιδιώξει τη βελτίωση του όλου θεσμικού πλαισίου για δίκαιες εκλογές και όχι μόνο. Ορθώς ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κατήγγειλε κατ εξακολούθηση αυτές τις μέρες ότι την ώρα που η αστυνομία συνέλαβε σε χρόνο μηδέν όσους μετείχαν στη διαμαρτυρία του περασμένου Σαββάτου στο Κούκες "αδυνατεί" να συλλάβει βαρυποινίτες καταζητούμενους από ευρωπαϊκές χώρες κι υπηρεσίες καθώς και τις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: