21 Νοεμβρίου 2017

Σε ένα χρόνο νομιμοποιήθηκαν και δόθηκαν γύρω στους πεντακόσιους τίτλους στο Δήμο Φοινίκης

Ο διευθυντής του γραφείου Μαριέλ  Μουράτι

 Το 2006 ιδρύθηκε σε όλη τη χώρα η Διεύθυνση  νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Και αυθαίρετα υπολογίζονταν όλα τα κτίρια (σπίτια, μαγαζιά, επιχειρήσεις) τα οποία  έγιναν καινούργια ή ανακαινιστήκαν πάνω στα παλαιά, αφού δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας, για τα υπάρχοντα σπίτια και άλλα έργα των πολιτών. Μια τέτοια Διεύθυνση ιδρύθηκε και στην πόλη των Αγίων Σαράντα
Παρόλο που η διεύθυνση αυτή,  από το χρόνο της ίδρυσης και μέχρι το 2013, είχε νομιμοποιήσει   κατά δεκάδες αυθαίρετα και παραχώρησε τίτλους ιδιοκτησίας σε πάρα πολλούς κατοίκους στις πόλεις των Αγίων  Σαράντα και Δελβίνου, καθώς και στα χωριά με αλβανικό στοιχείο,  στα χωριά των πέντε επαρχιών που κατοικούνται από Ελληνικής καταγωγής κατοίκους νομιμοποίησε και έδωσε μόνο 8 τίτλους ιδιοκτησίας (πέντε σπίτια και 3 μαγαζιά).
Από το 2013 και μέχρι το 2015 η Διεύθυνση των Αγίων Σαράντα εξαρτιούνταν απ’ αυτήν της Αυλώνας και όλα ήταν υπό τον δική της δικαιοδοσία.

Το Δεκέμβριο του 2016 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγίων Σαράντα ο Μαριέλ Μουράτη. Ένα παιδί από την πόλη των Αγίων Σαράντα, σβέλτο και ευκίνητο, πολλά χρόνια κοντά στο Δήμαρχο και βουλευτή Στέφανο Τσίπα, διευθύνων σε διάφορες  θέσεις στους Αγίους Σαράντα και στα Τίρανα. Ο Μαριέλ παρατήρησε πως το προτσές νομιμοποίησης και εφοδιασμού με τίτλους ιδιοκτησίας στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα βάδιζε με βήματα σαλιγκαριού, αν όχι στασιμότητας.
Δεν επιμέναμε να μας πει τα αίτια, γιατί το γνωστόν γνωστόν, αλλά μας είπε πως του έκανε εντύπωση και εισηγήθηκε στα ανώτερα όργανά του. Παίρνοντας και το πράσινο φως  και έχοντας ένα καλό προσωπικό στη διάθεσή του, μέσα σ’ ένα χρόνο πέρασε πάρα πολλά στο δήμο Φοινίκης και σχεδόν είναι στην τελική φάση η νομιμοποίηση στις κοινότητες: του Βαγγαλιατιού, Καινούργιου, Αλύκου, Βρωμερού, Λιβαδειάς, Κρανιάς, Μεσοποτάμου, Φοινίκης, Δίβρης, Δρόβιανης και Ελευθεροχωρίου.  Έχουν μπροστά τους και επεξεργάζονται τις αιτήσεις των  κοινοτήτων του Φαναριού, Γέρμας, Νεοχωριού και άλλων κοινοτήτων.
Από τον Δεκέμβριο 2016 και μέχρι τον Οχτωβρη 2017, μας λέει ο Μαριέλ νομιμοποιήθηκαν και διανεμήθηκαν 467 τίτλοι ιδιοκτησίας στο Δήμο Φοινίκης. Το παράπονο μου, το Δημαρχείο και οι Διαχειριστές των πρώην Επαρχιών δεν στέλνουν τα ονόματα και τις αιτήσεις των κατοίκων, πράγμα που δυσκολεύει πολύ  την δουλειά μας.  Με το σκεπτικό ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην Μειονότητα, από τον Πρωθυπουργό της χώρας,  με εντολή του Υπουργού Ενέργειας και Πολεοδομίας και βουλευτή Περιφέρειας Αυλώνας ΝταμιάνΓκικνούρι και υπό την καθοδήγηση του  Γενικού Διευθυντή Αρτάν Λιάμε, μέσα στο 2018 θα τελειώσει η νομιμοποίηση όλων των κτιρίων στο Δήμο Φοινίκης. Εγώ, με την βοήθεια του Δημάρχου Φοινίκης και των Διαχειριστών, υπόσχομαι να τα τελειώσω στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Κι αυτό θα γίνει αφού ενημερωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες και παρουσιάσουν τις αιτήσεις, απευθείας σε μας, χωρίς μεσάζοντα, γνωρίζοντας πως όλη αυτή η διαδικασία γίνεται δωρεάν χωρίς να πληρώσουν δεκάρα.
Υπάρχουν, συνεχίζει  ο Μαριέλ, στο γραφείο πολλοί έτοιμοι τίτλοι τους οποίους οι αιτούντες, που βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν τους πήραν, πράγμα που καλούνται να δώσουν το άμεσο παρόν, να πάρουν τους τίτλους και να γίνουν  νόμιμοι κάτοχοι των δικών τους περιουσίων και να μην αδιαφορήσουν.
Δήμαρχος και Διαχειριστές, να βοηθήσουν τον εύβουλο Διευθυντή   της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μαριέλ Μουράτη, για την ακούραστη δουλειά και την αμέριστη προσφορά του.

Β Παπαχρήστος
Π  Μπόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: