18 Σεπτεμβρίου 2017

Ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Την 13η Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής με τον Δήμαρχο Δωδώνης κ. Χρήστο Ντακαλέτση, με αντικείμενο συζήτησης την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο παρελθόν είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα το οποίο όμως δεν είχε ευτυχή κατάληξη, είτε λόγω πλημμελούς τεκμηρίωσης ή επάρκειας του σχετικού φακέλου...
υποψηφιότητας, είτε λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας ή των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Δήμαρχος Δωδώνης μας ανέλυσε διεξοδικά τις παραμέτρους του προβλήματος και μας πληροφόρησε ότι, με πρωτοβουλία της παρούσας δημοτικής αρχής, έχει ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έχουν γίνει οι προκαταρκτικές συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, υπηρεσιακοί παράγοντες της Unesco κ.λ.π) και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για διοργάνωση μιας ευρείας συνάντησης υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων της Unesco, ειδικών επιστημόνων και τοπικών φορέων.  Αντικείμενο αυτής της συνάντησης θα είναι η προώθηση του σχετικού αιτήματος και ο σχεδιασμός του εγχειρήματος σύνταξης, τεκμηρίωσης και προώθησης για έγκριση του σχετικού φακέλου.
Ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Αθανάσιος Δάλλας και Μιχάλης Παντούλας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το ότι υπάρχει ζωηρή κινητικότητα προς την επιθημητή κατεύθυνση,πλην όμως επεσήμαναν τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην μεθοδική οργάνωση και επιτυχή διεξαγωγή της προαναφερθείσας ευρείας συνάντησης φορέων, επιστημόνων και προσωπικοτήτων.
Δηλώθηκε στον Δήμαρχο Δωδώνης ότι το Δ.Σ. και τα μέλη της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής τίθενται στην διάθεση της δημοτικής αρχής για να ενισχύσουν, με όσες δυνάμεις διαθέτουν, στην επίτευξη του κοινού στόχου για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης ευχαρίστησε την Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής για το ειλικρινές ενδιαφέρον που εκδήλωσε, χαρακτήρισε την προσφορά της για κοινή δράση ως ιδιαίτερα σημαντική και τόνισε ότι θα την εντάξει στο επιτελείο προβολής και προώθησης του σχετικού αιτήματος. 

ΠΗΓΗ: http://epirusgate.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: