29 Αυγούστου 2017

Δήμος Αγ. Σαράντα: περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Ιόνιο


Πολλαπλά τα γεγονότα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και δίνουν τη δυνατότητα υποθέσεων για άλλα τόσα που δεν έχουν καταγραφεί, κατά τη φετεινή τουριστική περίοδο, και μαρτυρούν την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Ιόνιο, που προκαλεί η άνευ
κριτηρίων διαχείριση και η ανευθυνότητα των δημοτικών αρχών του Δήμου Αγίων Σαράντα.
Προφανώς τα κορυφαία ήταν στα Εξαμίλια και στην πόλη των Αγίων Σαράντα όταν οι αγωγοί κεντρικής συλλογής υγρών αποβλήτων των οικισμών αυτών έσκασαν και επί ώρες τα λήμματα κατέλιγαν στη θάλασσα. Ακόμη ένα που απασχόλησε λιγότερο τα ΜΜΕ ίσως και λόγω της κρισιμότητας αφορούσε την απενεργοποίηση επί ημέρες του Κέντρου Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων στην Τσούκα, οπότε και όλες οι αποχετεύσεις κατέληγαν χωρίς καμιά επεξεργασία κατευθεία στη Λιμνοθάλασσα του Βουθρωτού, μια συνέχεια του Ιονίου αλλά και ένα απ’ τους πλέον ενδιαφέροντες υγρότοπους και οικοσύστημα βυθού.
Πρόκειται προφανώς για καταστάσεις τριτοκοσμικές που συμβαίνουν ωστόσο στην καρδιά της Ευρώπης με συνέπειες σε θάλασσιες περιοχές που έχουν κοινό ενδιαφέρον και Ιταλία και Ελλάδα. Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είχαν ανάψει κόκκινα συναγερμού και να είχαν υποβληθεί οι ρήτρες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοεσία. Στην προκειμένη όχι μόνο αυτά δε συνέβησαν, απεναντίας η Δημοτική αρχή επιδίωξε να πετάξει το μπαλάκι στην ΕΕ για δήθεν ατέλειες κατά την εκτέλεση των εργασιών κεντρικής συλλογής και πρώτης επεξεργασίας.
Ωστόσο χρονίζει το πρόβλημα της απευθείας στην θάλασσα απόλειξης των αποχετεύσεων δεκάδων και πλέον μεγάλων ή μικρότερων τουριστικών εκμεταλλεύσεων και ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη την παράκτια περιοχή. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε όλη την ακτογραμμή του Αδριατικού κόλπου που θεωρείται και κλειστή και ρηχή θάλασσα αλλά δεν είναι του παρόντος.
Η κατάσταση στο Ιόνιο πρόκειται να επιβαρυνθεί παραταίτερω με την ανάπτυξη των μεγάλων εγκαταστάσεων που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Χιμάρας. Είναι μια παράμετρος που παραμένει απαρατήρητη μέσα στον κατασκευαστικό οργασμό που απ’ τη μια ξεπλένει μαύρο χρήμα και απ’ την άλλη παραβιάζει κάθε έννοια ιδιοκτησίας αλλά και αρχές ίππιας εκμετάλευσης του χώρου που επιβάλει η φυσιογνωμία της περιοχής της Χιμάρας.
Δεδομένων τούτων θα πρέπει το ΥπΕξ της Ελλάδας να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς που προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες για την προστασία των κλειστών κόλπων. Γίνεται λόγος όχι για απλή χημική αλλά για μικροβιολογική μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που αργά ή γρήγορα θα επιρρεάσει την ποιότητα του Ιονίου και θα επιφέρει συνέπειες στον τουρισμό της Κέρκυρας και των Επτανήσων ευρύτερα όταν διαπιστωθεί απ’ τα διεθνή ΜΜΕ που αν μη τι άλλο πολλές φορές κάνουν την τρίχα παλαμάρι. Και η σκοπιμότητα δεν είναι η ποινικοποίηση των περιφερειακών αρχών των Αγίων Σαράντα ή της κεντρικής διακυβέρνησης της Αλβανίας. Το σκεπτικό είναι η ευαισθητοποίηση και η κατά δύναμη συνδρομή ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σταθερής τουριστικής ανάπτυξης και όχι στον τοιχοδιωκτισμό και την ευκαιριακή εκμετάλλευση.
Οι πανεπιστημιακές έδρες της Ελλάδας επίσης είναι ευκαιρία να εστιάσουν στο πρόβλημα και να φέρουν στην επιφάνεια τη μεταβολή της κατάστασης ποιότητας των υδάτων και της χλωρίδας και πανίδας ώστε και η ΕΕ να καταστεί ενήμερη και να υποστηρίξει την προσπάθεια άμεσης αντίδρασης και βελτίωσης της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: