23 Ιουνίου 2017

French connection με ελληνικά πλοκάμια

French connection με ελληνικά πλοκάμια
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Κόλπος της Γασκώνης, ώρα 06.20 το πρωί. 
Ένας πολίτης τηλεφωνεί ταραγμένος στην ακτοφυλακή και λέει ότι βλέπει δύο φουσκωτά να «δέρνονται» από τα καιρικά φαινόμενα και έναν άνθρωπο να κολυμπά προς τις ακτές της κωμόπολης Μιμιζάν. Το Περιφερειακό Κέντρο Επιτήρησης και Διάσωσης (Centre Regional Opérationnel de Surveillance et de Sauvage) τίθεται σε συναγερμό.

Άμεσα ξεκινά επιχείρηση διάσωσης με άνδρες της ακτοφυλακής να κατευθύνονται προς το σημείο, ενώ ζητείται και η συνδρομή ελικοπτέρου τύπου Dragon 33. Όταν το ελικόπτερο και η ακτοφυλακή φτάνουν κοντά στις ακτές, παρατηρούν ότι οι επτά επιβαίνοντες των σκαφών έχουν καταφέρει να βγουν μόνοι τους στη στεριά, ωστόσο δεν απομακρύνονται, καθώς την προσοχή τους τραβούν κάτι επιπλέοντα πακέτα. 

Οι άνδρες της ακτοφυλακής συγκεντρώνουν τα πακέτα και έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι πρόκειται για 44 αεροστεγείς συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 1,5 τόνου! Αμέσως συλλαμβάνουν τους επτά άνδρες -οι έξι ελληνικής, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, καταγωγής- και τους μεταφέρουν στην έδρα της στρατιωτικής μονάδας της περιοχής, όπου και κρατούνται. 

Την ίδια στιγμή, από την κοντινή πόλη Πο καταφθάνουν ενισχύσεις και ανακριτικό προσωπικό. Την υπόθεση πλέον αναλαμβάνει η Διεύθυνση Δίωξης Λαθρεμπορίου και Ναρκωτικών (OCRTIS), σε συνεργασία με τη γαλλική ακτοφυλακή, τη χωροφυλακή και τον στρατό.

Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες οι γαλλικές Αρχές βάζουν στο χέρι μια τόσο μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Αμέσως υποψιάζονται ότι έχουν να κάνουν με δίκτυο. Πράγματι, η έρευνα δεν τους διαψεύδει. 

Η επιχείρηση αρχίζει να επεκτείνεται σε μεγαλύτερη περίμετρο γύρω από το σημείο όπου έγινε ο εντοπισμός και οι συλλήψεις των ανδρών. 

Σε γειτονικό οικισμό εντοπίζεται σπίτι, όπου διαμένουν άλλοι πέντε άνδρες -επίσης Έλληνες σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα- και μέσα σε αυτό ανακαλύπτεται και μία βαλίτσα, στην οποία περιέχονται ακόμη έξι πακέτα με κοκαΐνη βάρους 250 κιλών!

Πρόκειται για την ίδια παρτίδα κοκαΐνης. Συνολικά, λοιπόν, η «συγκομιδή» των Αρχών ξεπερνά τα 1.750 κιλά (!), ποσότητα μαμούθ για τα γαλλικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών. 

Σχηματίζεται δικογραφία και οι 12 κρατούμενοι καθώς και το ανακριτικό προσωπικό αναχωρούν για το Μπορντό, που είναι και η δικαστική έδρα της περιοχής. 

Πρωτόγνωρη υπόθεση για τις γαλλικές Αρχές

Ο δρόμος της κοκαΐνης για την Ευρώπη είναι λίγο ως πολύ γνωστός. Τα λατινοαμερικανικά καρτέλ αγοράζουν το ναρκωτικό με μόλις 1.500 δολάρια το κιλό από τον παραγωγό. Στη συνέχεια διαπραγματεύονται για 25.000 δολάρια το κιλό στην αμερικανική αγορά και για 50.000 δολ. στην ευρωπαϊκή.

Όταν κλείσουν οι δουλειές, η κόκα μεταφέρεται με εμπορικό πλοίο στις ακτές της δυτικής Αφρικής. Κατά προτίμηση στο Κονγκό και το Τόγκο. Από εκεί οι ποσότητες ταξιδεύουν με μικρότερα πλοία προς τις ισπανικές ή πορτογαλικές ακτές.

Στη συνέχεια οι ποσότητες αυτές οδικώς προωθούνται στις πιάτσες της κεντρικής Ευρώπης. Η γαλλική Δίωξη Ναρκωτικών δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει στις πρόσφατες τουλάχιστον δεκαετίες υπόθεση που θα πρόδιδε πως υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι διακίνησης ναρκωτικών μέσω των δυτικών ακτών της Γαλλίας στον Ατλαντικό. 

Τα πρώτα συμπεράσματα της ανακριτικής ομάδας του Πο δείχνουν, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, πως επιχειρήθηκε ένα by-pass στις μέχρι σήμερα γνωστές οδούς διακίνησης κοκαΐνης με κάποιο μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο το οποίο μετέφερε το ναρκωτικό προφανώς στα ανοιχτά του Κόλπου της Γασκώνης, βόρεια των δύο γνωστών λιμανιών της Ισπανίας, του Μπιλμπάο και του Σαν Σεμπάστιαν, και δυτικά του γαλλικού Μιμιζάν. 

Αν παρατηρήσει κάποιος τον παρακάτω χάρτη, θα διαπιστώσει την ύπαρξη ενός τριγώνου μεταξύ των δύο ισπανικών λιμανιών και του Μιμιζάν πάνω στη γαλλική ακτογραμμή. Από το εμπορικό πλοίο οι ποσότητες κοκαΐνης προφανώς μεταφέρθηκαν σε μικρότερα φουσκωτά σκάφη, τα οποία ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν το αγώγι τόσο για την Ισπανία όσο και για τη Γαλλία. Τους διακινητές πρόδωσε η θαλασσοταραχή, αλλά και η ύπαρξη στη γαλλική ακτή ενός περίεργου οδοιπόρου που προειδοποίησε τις Αρχές.



Στις γαλλικές διωκτικές αρχές έκανε εντύπωση το γεγονός ότι το Μιμιζάν αποτελούσε, όπως φαίνεται, έδρα των διακινητών, διότι αλλιώς δεν εξηγείται ότι πέντε Έλληνες είχαν νοικιάσει σπίτι σε γειτονικό οικισμό και ήδη διέθεταν βαλίτσα με 250 κιλά κοκαΐνη, η οποία προφανώς προοριζόταν για πώληση. 

Από τη french connection στα ελληνικά πλοκάμια


Αθήνα. Το πρωί της Τρίτης σήμανε συναγερμός στην ελληνική Δίωξη Ναρκωτικών. Οι γαλλικές Αρχές άρχισαν να στέλνουν άτυπα μηνύματα στην υπηρεσία με στοιχεία για τους Έλληνες συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων υπάρχει και άτομο με ελληνικό μεν διαβατήριο αλλά με αραβικό όνομα. 

Ένας άνδρας από τους 12 που συνελήφθησαν θύμισε στις ελληνικές Αρχές μια παλιά υπόθεση που όταν εξιχνιάστηκε δεν αφορούσε στη διακίνηση ναρκωτικών αλλά στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα προς την Ιταλία μέσω της αερολέσχης Μεσολογγίου. 

Ήταν στα μέσα του Μαρτίου του  2016, όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν περάσει χειροπέδες σε πέντε άτομα, μεταξύ αυτών και στον πρώην δήμαρχο Μεσολογγίου, αντιπτέραρχο ε.α., Γιώργο Πρεβεζάνο, αλλά και στον αδελφό του, ο οποίος φερόταν να εκτελούσε χρέη πιλότου. 

Αφορμή για την έρευνα, στάθηκε ο εντοπισμός επτά Ιρακινών, μεταξύ αυτών ήταν και δύο ανήλικοι 5 και 7 ετών, μέσα σε αεροσκάφος της αερολέσχης, το οποίο θα τους μετέφερε στην Ιταλία. 
Για τη μεταφορά, μάλιστα, είχαν δώσει ως προκαταβολή 30.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση πατώντας εδώ...


Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τη γαλλική Δίωξη Ναρκωτικών και προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των συλληφθέντων και να εντοπίσουν το περιβάλλον δράσης τους. 

Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσοι τελικά από τους συλληφθέντες είναι ελληνικής καταγωγής. «Ζητήθηκε άτυπη έρευνα για έξι άτομα. Ακόμα δεν έχει αποσταλεί επίσημο αίτημα από τις γαλλικές Αρχές για συνδρομή των ελληνικών αστυνομικών αρχών» σημείωσαν μεταξύ άλλων.

Πάντως, τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα στην τράπεζα πληροφοριών της Δίωξης Ναρκωτικών δεν δείχνουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, πως αυτά τα άτομα στο παρελθόν έχουν εμπλακεί σε κάποιο δίκτυο, μεγάλο ή μικρό, διακίνησης ναρκωτικών, εκτός από ένα εξ αυτών που φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση της αερολέσχης Μεσολογγίου. 

Αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε πως η ανακάλυψη περίπου δύο τόνων κοκαΐνης στις ακτές της Γαλλίας που, ενδεχομένως, διακινείται από Έλληνες είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση τόσο για τις γαλλικές όσο και για τις ελληνικές Αρχές, και πως μετά την εξάρθρωση διαφόρων δικτύων στην ελληνική επικράτεια και κυρίως εκείνου που μετέφερε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών διά θαλάσσης στην Ιταλία η εμβέλεια δράσης των Ελλήνων διακινητών προσλαμβάνει σοβαρές διαστάσεις. 

Η ελληνική Δίωξη Ναρκωτικών έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος, ενώ διαθέτει τα μέσα και την εμπειρία για να φωτίσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης. Όσο για τους Γάλλους αστυνομικούς έχουν άλλον έναν «πονοκέφαλο», αν και εφόσον αποδειχθεί πως οι δυτικές ακτές της Γαλλίας αποτελούν πλέον σημείο υποδοχής μεγάλων φορτίων κοκαΐνης από τα λατινοαμερικανικά καρτέλ. 
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: