28 Μαΐου 2017

Σκόπια: Οι διαπραγματεύσεις για τη Νέα Κυβέρνηση ολοκληρώθηκαν


 "Ο Αλί Αχμέτι απάντησε στους δημοσιογράφους, όπως κάνει πάντα, μόνο στην αλβανική γλώσσα"

Μάιος 28, 2017

Γράφει από τα Σκόπια ο Βλάντισλαβ Περούνοβιτς

Η συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της πΓΔΜ,  SDSM, των Σοσιαλδημοκρατών του ορισθέντος πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού DUI, του Αλί Αχμέτι, κατέληξε σε συμφωνία αργά το απόγευμα για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. 

Σύμφωνα με τα δύο κόμματα, συγκεκριμένα ονόματα ατόμων που ήταν υποψήφιοι για τη θέση των αναπληρωτών  πρωθυπουργών  έγιναν αποδεκτά  και αναμένεται να δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα.

Τόσο το SDSM, όσο και το DUI, συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει επείγουσα συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, να νομιμοποιηθεί η νέα κυβέρνηση, έτσι  ώστε  να τεθεί σε εφαρμογή ένας αριθμός μεταρρυθμιστικών νόμων το συντομότερο δυνατόν.

Ως ιδιαιτερότητα των εντόπιων πολιτικών, ο Αλί Αχμέτι απάντησε στους δημοσιογράφους, όπως κάνει πάντα, μόνο στην αλβανική γλώσσα ( λόγω τακτικής, ο Αχμέτι γνωρίζει καλά τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων) δηλώνοντας ότι δεν περιμένει οποιαδήποτε ενδεχόμενη διαφωνία με το SDSM,  στις επόμενες ώρες και ημέρες.

Το μικρό αλβανικό κόμμα ‘Besa’ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στους υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν αιτίες για τη στάση αυτή.

Η συνάντηση μεταξύ των κομμάτων  του συνασπισμού έλαβε χώρα στην κεντρική έδρα του SDSM, στα νότια της πόλης των Σκοπίων.

Βλάντισλαβ Περούνοβιτς (wperunovic@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: