22 Απριλίου 2017

Θέμα στην Ε.Ε. οι 7.976 άταφοι ήρωες του ’40 στην Αλβανία

BOULIARATES NEKROTAFEIO


 Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν οι άταφοι πεσόντες ήρωες του ’40, μια ανοιχτή «πληγή» για την χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια, που ακόμη δεν έχει διευθετηθεί, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης. 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. μετά από ενημέρωση του πρ. υπουργού Γιώργου Σούρλα για τους επί 76 χρόνια άταφους ή προσωρινά θαμμένους πεσόντες Έλληνες στρατιωτικούς του Αλβανικού Έπους του ’40, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Στην παρέμβασή του αναφέρει σχετικά: «οι 7.976 πεσόντες κατά τη διάρκεια του ελληνό – ιταλικού πολέμου το 1940-41 στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου παραμένουν μέχρι και σήμερα άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους.
»Στις 9 Φεβρουαρίου 2009 υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την «αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των πεσόντων στρατιωτικών» η οποία κυρώθηκε και από τις δύο εθνικές Βουλές.
»Συμφωνήθηκε η κατασκευή δύο Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στην Αλβανία, στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες όπου μέχρι σήμερα έχει γίνει δεκτός πολύ μικρός αριθμός των πεσόντων. Αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση Μικτής Διακρατικής Επιτροπής για την υλοποίηση της Συμφωνίας.
»Στις 23.4.2012, η ελληνική και η αλβανική επιτροπή συνεδρίασαν από κοινού στα Τίρανα και εκπονήθηκε ο κανονισμός συνεργασίας των 2 Επιτροπών για την έναρξη των εργασιών πεδίου (έρευνα, εκταφή, αναγνώριση, ταφή Ελλήνων πεσόντων). 
»Έκτοτε η Επιτροπή δεν συνήλθε και καμία από τις αποφάσεις δεν υλοποιήθηκε.
»Μετά παρέλευση επτά ετών από την κύρωση της Συμφωνίας, η Μικτή επιτροπή συνήλθε τον Οκτώβριο του 2016 και συμφώνησε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις αρχές του 2017 στα Τίρανα, για να γίνει η αναζήτηση των οστών και ο ενταφιασμός.
»Δυστυχώς, όμως μέχρι σήμερα δεν συνήλθε παρά την Συμφωνία και η απαράδεκτη αυτή κατάσταση διαιωνίζεται επί 76 χρόνια».
Και ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 
- Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω που ασφαλώς δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις ανθρωπιστικές αξίες;
- Προτίθεται να τα περιλάβει στην επόμενη Έκθεση Προόδου για την Αλβανία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: