23 Μαρτίου 2017

Ταινία γυρίζουν οι Ιταλοί στην Πρεμετή

Ανήσυχοι εδώ και εβδομάδες οι κάτοικοι στην περιοχή της Πρεμετής, καθ όλη την κοιλάδα του Αώου βλέπουν κινηματογραφικά συνεργεία με πολυάριθμους κομπάρσους και ηθοποιούς να γυρίζουν ταινία μάλλον πολεμικού χαρακτήρα. Γίνεται λόγος για κοινή Ιταλο – Αλβανική παραγωγή που όπως προκύπτει απ’ τις στολές και τα σημεία των γυρισμάτων
έχει θέμα τον Ελληνο – Ιταλικό Πόλεμο του 1940-’41. Τούτο καθώς οι κομπάρσοι που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της πόλεως βγαίνουν ντυμένοι στρατιωτικές στολές της εποχής.
Ως εκ τούτου οι ανησυχίες κατοίκων ελληνικής κυρίως καταγωγής και Ορθοδόξων έχει βάση καθώς προ ετών άλλη ταινία που γυρίστηκε μάλιστα εντός σπουδαίου μνημεία της Ορθόδοξης κληρονομιάς στο Λάμποβο στόχευε να γελοιοποιήσει ταυτοχρόνως τόσο την θυσία των Ελλήνων πεσόντων όσο και την προσωπικότητα του Ορθόδοξου κληρικού. Πρόκειται για ταινία που επίσης χρηματοδοτήθηκε από Ιταλικές πηγές (ύποπτες εν πολλοίς) αλλά και απ’ το Κέντρο Κινηματογράφου του Αλβανικού Υπουργείου Πολιτισμού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τότε και οι κληρικοί της είχαν αντιδράσει σκληρά. Οι παραγωγοί είχαν επικαλεστεί την ελευθερία έκφρασης στο χώρο της τέχνης… αλλά προφάσεις εν αμαρτίες. Μπορεί οι χρηματοδοτικές πηγές να είναι άγνωστες ή κρυμμένες σε ονομασίες που δεν λένε τίποτε τα κίνητρα όμως πασιφανή.
Δεν αποκλείεται και η εν παραγωγή ταινία όπου συμμετέχουν αλβανοί ηθοποιοί αλλά Ιταλοί σκηνοθέτες να καταλήξει σε μια ακόμη προσπάθεια να μειώσει το Έπος του Ελληνικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων τους. Υπάρχει κατεστημένο στην Ιταλία που και εμπνέεται εκ νέου από φασιστικές αντιλήψεις αλλά ούτε έχει ξεπεράσει την ταπείνωση που υπέστησαν σ’ αυτά τα βουνά εν ονόματι πάντοτε της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της αγάπης για την πατρίδα και όχι από ξενοφοβικά κίνητρα. Δεν ήταν ένας πόλεμος Ελλήνων και Ιταλών αλλά ένας πόλεμος ενός λαού που γνωρίζει να ζει και κυρίως να σκέφτεται ελεύθερα κατά του φασιστικού ολοκληρωτισμού του Ντούτσε.
Δεν είναι τυχαίο η εποχή που προβαίνουν στα γυρίσματα. Είναι ακριβώς η περίοδος που οι Ιταλικές δυνάμεις εξαπολύουν την Εαρινή τους επίθεση που καταλήγει να είναι η οριστική τους ταπείνωση. Στο παρελθόν υπήρξαν και πάλι ενοχλήσεις από τους Ιταλούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Προ διετίας και με πρόφαση γεωλογικές έρευνες στην κοιλάδα ανήμερα των εκδηλώσεων τα ελικόπτερα πετούσαν στα στενά της Κλεισούρας την ώρα που γίνονταν οι εκδηλώσεις. Οι βετεράνοι αλπινιστές εδώ και χρόνια εμφανίζονται στο Σέρανι απέναντι απ’ την Κόνιτσα και μάλιστα είχαν επιδιώξει να σφετεριστούν επικαλούμενοι δήθεν επεμβάσεις αναστήλωσης την Μονή της Γέννησης της Θεοτόκου εκεί.
Σημειωτέον ότι δια των προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας του Υπουργείου τους των Εξωτερικών έχει εγκατασταθεί στην Πρεμετή ΜΚΟ υπό την επίβλεψη του Γενικού τους Προξενείου στην Αυλώνα που έχει μετατραπεί σε σκιά κάθε κίνησης της κοινωνίας της Πρεμετής. Δεν αποκλείεται κατά συνέπεια και αυτές τις ημέρες να παραχθεί ακόμη ένα έργο κινηματογραφικό που θα επιχειρεί τη διαστρέβλωση των γεγονότων…
Πηγή: tachydromos.org, http://www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: