3 Αυγούστου 2016

Υπερσύγχρονο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο εγκαίνιασε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας



Όταν στις 2 Αυγούστου του 1991 ο Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ανδρούσης της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αναστάσιος Γιαννουλάτος αναλάμβανε το πηδάλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, της κατεστραμένης από το καθεστώς του Χότζα, κανένας δεν πίστευε ότι 25 χρόνια μετά την ίδια ημέρα θα εγκαινίαζε ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που έχουν αναδείξει την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αλβανίας σε μια σύγχρονη και  πρωτοποριακή Εκκλησία με μεγάλο κοινωνικό έργο.


Το εργοστάσιο που δημιουργήθηκε στο χωριό Λιμπράζ της επαρχίας του Ελμπασάν έχει την δυνατότητα ετήσιας παραγωγής ενέργειας 42,94 GWH.  Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει: φράγμα υδροληψίας συνολικού μήκους 246 μέτρων, αγωγό από σκυρόδεμα μήκους 1.400 μέτρων, σήραγγα προσαγωγής νερού μήκους 2.400 μέτρων και 3 υδροστροβύλους μέγιστης ονομαστική ισχύος 3.3 MW. 

Για την κατασκευή του έργου απαιτήθηκαν:

- 411.850 κυβικά εκσκαφές και  επιχόσεις

- 61.900 κυβικά μπετόν

- 6.600 τόνοι σιδηρού οπλισμού

- 55 τόνοι μεταλλικό κτήριο για το σταθμό παραγωγής.

Για το έργο η Αρχιεπισκοπή έλαβε τραπεζικό δάνειο δεκαετούς διαρκείας και ταυτόχρονα έχει υπογράψει σύμβαση με την αλβανική πολιτεία για την αγορά της παραγόμενης ενέργειας.

Τα έσοδα του έργου θα διατίθενται για την αποπληρωμή του δανείου και παράλληλα για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και των τριών βαθμίδων - νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, τεχνικές σχολές και το Πανεπιστήμιο «Ο Λόγο» -  που διαθέτει η αρχιεπισκοπή, των ορφανοτροφείων, των κέντρων υγείας και της μισθοδοσίας και συντάξεων του κλήρου και των λαικών υπαλλήλων που υπηρετούν την Εκκλησία καθώς και την στήριξη της ιεραποστολής στην Αφρική και την Κορέα όπου υπηρέτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος.

ΠΗΓΗ: http://apenadi.blogs

Πηγή εικόνων από George Lekkas



























Δεν υπάρχουν σχόλια: