3 Ιανουαρίου 2016

ΑΛΒΑΝΙΑ: «Σπάει το µονοπώλιο» στο Ρίνας. Ανοίγει ο δρόμος για πτήσεις χαμηλού κόστους



Σε συμφωνία φαίνεται να έχει καταλήξει η Αλβανία με τους μετόχους του αεροδρομίου των Τιράνων ώστε να επιτραπούν να δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο και αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
Ο υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας, Arben Ahmetaj, δήλωσε στην συνάντηση που είχε  με τουριστικούς πράκτορες και Tour Operators της Αλβανίας ότι είχε γίνει συμφωνία με τους παραχωρησιούχους του αεροδρομίου να σταματήσει το μονοπώλιο στις διεθνείς πτήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση αεροδρομίων στη νότια Αλβανία που θα εξυπηρετούν πτήσεις χαμηλού κόστους.

“Έχουμε συμφωνήσει με τους μετόχους παραχώρησης για την απελευθέρωση των διεθνών πτήσεων και έχουμε συγκεκριμένες προσφορές για την κατασκευή αεροδρομίων που θα εξυπηρετούν πτήσεις χαμηλού κόστους από το Αυλώνα και Άγιους Σαράντα”, δήλωσε ο Ahmetaj.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τους μετόχους σύντομα θα περάσει από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για τη μείωση των φόρων των πτήσεων που θα κάνουν τα εισιτήρια φθηνότερα.
Η σύμβαση 
Η σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα” είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2004 από την κυβέρνηση Νανο, και δίνει το δικαίωμα διαχείρισης του αεροδρομίου για 20 χρόνια δίνοντας προνόμια μονοπωλίου σε όλες τις διεθνείς πτήσεις από και προς την Αλβανία.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί  κανένα άλλο αεροδρόμιο στην Αλβανία, να δεχτεί διεθνείς πτήσεις .
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Edi Rama υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του 2013 ότι θα αναθεωρήσει τη σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα” και θα ελευθερώσει την αγορά για να ανοίξει το δρόμο για πτήσεις χαμηλού κόστους, βοηθώντας έτσι τον τουρισμό της χώρας
Τα αεροδρόμια στην Αλβανία
Στην Αλβανία αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο ένα Διεθνές Αεροδρόμιο, το Αεροδρόμιο των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα”, από που εξυπηρετούνται όλες οι διεθνές πτήσεις από και προς την Αλβανία. Το αεροδρόμιο από της 23 Απριλίου του 2005 και για 20 χρόνια το διαχειρίζεται η εταιρία Tirana International Airport Shpk, η οποία είναι μια κοινοπραξία που ανήκει στην AviAlliance GmbH, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές αεροδρόμιο στον κόσμο.
Ένα άλλο αεροδρόμιο το οποίο είναι έτοιμο  είναι αυτό στην πόλη Kukes της Βοριάς Αλβανίας. Το αεροδρόμιο κατασκευαστηκε το 2002 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  και κρατάει το όνομα του πρώην σεΐχη «Sheikh Zayed bin Sultan bin Zayed Al Nahyan»
Βρίσκεται 3km δυτικά του Κukes και υπάγεται στην Διεθνή κατηγορία αεροδρομίων C. Έχει δυναμικότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης 5 αεροπλάνων, και διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για την επιτήρηση εδάφους και αέρος.
Μάλιστα σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα , για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους.
aeroporti i kukesit(Η πιστά του αεροδρομίου στο Kukes)
Η Αλβανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα κατασκευαστούν δυο νέα αεροδρόμια στην Νοτιά Αλβανία, αυτό στην Αυλώνα και ένα αεροδρόμιο ακόμα στους Άγιους Σαράντα. Η επιλογή των συγκεκριμενων πόλεων είναι για τουριστικούς λόγους, καθώς αποτελούν την πύλη εισόδου στην πιο τουριστική περιοχή της Αλβανίας, την θαλασσιά περιοχή της Ιονίου.
Μάλιστα στην Αυλώνα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, και να κατασκευαστεί ένα  αεροδρόμιο στην περιοχή Akerni. Εκεί υπήρχε ένα παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο , το οποίο το 2004 ανακαινίστηκε και επισκευάστηκε από τον Ιταλικό Στράτο στα πλαίσια της βοηθείας για την ανασυγκρότηση των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο δεν λειτουργεί και εγκαταλείφθηκε , άλλα θα μπορούσε το νέο αεροδρόμιο να κατασκευαστει με βάση αυτό το αεροδρόμιο.
50197_1 50198_1 
50199_1
50199_1 akerni2008
(Akerni-Vlore)
Στους Άγιους Σαράντα, θα πρέπει να κατασκευαστει εκ νέου ένα αεροδρόμιο, το οποίο ενδέχεται να κατασκευαστει στην περιοχή της πεδιάδας του Δελβινου.
ΠΗΓΗ http://traveldailynews.gr/news/article/61305http://albanians.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: