1 Δεκεμβρίου 2015

Μια πρωτοφανής εκδήλωση από την Πολιτιστική Ένωση «Βουθρωτό»!



Αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη η εκδήλωση που διοργάνωσε ο νεοϊδρυθέν πολιτιστικός σύλλογος "ΒΟΥΘΡΩΤΟ" το Σάββατο στο κέντρο "NEFELI" στην Πάρνηθα .Ήταν μια δραστηριότητα από εκείνες που σπανίζουν και έχει ανάγκη ο κόσμος μας τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Μια απόδραση από τη ρουτίνα της ζωής και την αναζήτηση εκείνων τον καταβολών που μας εκφράζουν και μας ανακουφίζουν ψυχικά.
Δυο λόγια για τον πολιτιστικό σύλλογο"ΒΟΥΘΡΩΤΟ", ο οποίος αποτελεί μια πραγματικότητα χάρη στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΝΤΑΓΙΑΚΑ.
Ένα δικό του όνειρο, υλοποίησε το"ΒΟΥΘΡΩΤΟ" όπου έλαβαν χώρα τα κλασσικά χρόνια της ελληνικής αρχαιότητας, δράματα και τραγωδίες, αναστήνεται για να ενθρονίσει ο,τι περισώζεται από τις κλίμακες της αρχαίας τραγωδίας.

Στην 5_τονία του πολυφωνικού τραγουδιού του Ηπειρώτικου Ελληνισμού στην Αλβανία ίσως ο Α.ΝΤΑΓΙΑΚΑΣ να αποτελέσει ένα είδος ινδάλματος στους μοντέρνους μας καιρούς, όπως βυθίζεται στο χρόνο και επαναφέρει στην επιφάνεια μνήμες μέσα από το πολυφωνικό, τους χορούς, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας, ένα κομμάτι ελληνισμού με ανεξίτηλες αξίες στα πολιτιστικά πεπραγμένα του ελληνικού έθνους.
Ήταν έμπνευση του η ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου ,όπως και όλο το χρονοδιάγραμμα της προετοιμασίας ,η παροχή της αναγκαίας υποστήριξης στους μετέχοντες ερμηνευτές του πολυφωνικού και τους χορευτές όπως και η διοργάνωση της σπουδαίας εκδήλωσης στο κέντρο.
Ένας αρχαίος πολιτισμός η μονοφωνία ,οι ρυθμοί του χορού του ποντιακού συλλόγου ήταν ιδίως συγκινητικοί στην έναρξη της εκδήλωσης .
Το πολυφωνικό με την επιβλητική λαϊκή ενδυμασία ,ο συνδυασμός όλων των περιοχών , τα φρέσκα μπουκέτα των τραγουδιών και οι χοροί ,το κομψοτέχνησμα αυτό με χρώματα και ήχους, έφερε κοντά στους θαμώνες την ιδιαίτερη πατρίδα.
Ήταν τόσο ενθουσιώδες η προσέλευση ως γεγονός άνευ προηγούμενου.
Ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών , Ηπειρώτες εκατέρωθεν του συνόρου, η αρχόντισσα του πολυφωνικού Κα Άννα Κάτση, οι μέντορες Νίκος Ζέκης και Παναγιώτης Ντούλες παραβρέθηκαν στο ενθουσιώδες πολιτιστικό γεγονός.
Μια αφετηρία τόσο ξαφνιαστική και πολλά υποσχόμενα στον προσεχώς χρόνο από τον πολιτιστικό σύλλογο "ΒΟΥΘΡΩΤΟ"

Του ΣΠΥΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ






Εμπάτε αγόρια στο χορό


Καπέσοβο


Ξενιτεμένο μου πουλί - Δερβέναγας
Εδώ είδαμε και την παραδοσιακή στολή του Βελιαχόβου που είναι πρώτη στο χορό.



Χόρευε ΡουμάναΠαραδοσιακή στολή της κρανιάς πρώτη στο χορό



Το λέει το μπιρμπιλάκι





Ανάρτηση: Αλέξανδρος Γκίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: