16 Οκτωβρίου 2015

Σχέδιο δράσης για το προσφυγικό



Συνεργασία με την Τουρκία, μέσω παροχής κινήτρων για τη διαχείριση του προσφυγικού, αποφάσισε η Ε.Ε. των «28» στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.


Συνεργασία με την Τουρκία, μέσω παροχής κινήτρων για τη διαχείριση του προσφυγικού, αποφάσισε η Ε.Ε. των «28» στη Σύνοδο Κορυφής της ΠέμπτηςΤο Σχέδιο Δράσης το οποίο διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις τουρκικές Αρχές εγκρίθηκε από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες. 

Βασικός άξονας είναι ένας όρος: η Τουρκία οφείλει πρώτα να προχωρήσει σε δράση, πριν η Ε.Ε. παραχωρήσει «ανταλλάγματα». 

Για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, θα δοθεί στην Τουρκία ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε περίπου 3 δις ευρώ. Το ύψος και η αποστολή της οικονομικής βοήθειας θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Παράλληλα, η Ε.Ε. δεσμεύεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του οδικού χάρτη για απελευθέρωση της βίζας και να δοθεί νέα ενέργεια στη διαδικασία ένταξης με στόχο την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου «συγκρατημένα αισιόδοξος», συγχαίροντας την Επιτροπή για τη συμφωνία που πέτυχε στο εν λόγω Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη. «Η επιτάχυνση της διαδικασίας δεν σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες» διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ. 
Παράλληλα, πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016. 

Από τη μεριά του, ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας. 

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, αποφασίστηκε να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές μεταναστών. 

Παράλληλα με το σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων μεταξύ των μελών της Ε.Ε., οι «28» θα επιταχύνουν τη διαδικασία για τις επαναπροωθήσεις και, πριν από το τέλος του έτους, θα έχει συσταθεί ειδικό σχετικό τμήμα στη Frontex για υποστήριξη των κρατών-μελών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, τα κράτη-μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα «hotspots» σε Ελλάδα και Ιταλία. 

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως οι «28» έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Τσίπρας: Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς χελώνας
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίες ταχύτητες, ενώ η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ένα υπαρξιακό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από την αρχή της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του διαμερισμού της ευθύνης» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Όπως είπε, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οικονομική βοήθεια, προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, όπως τόνισε, για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, ώστε σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα «hotspots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία. 

«Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το τεράστιο κόστος που αφορά στην πιθανότητα απωλειών ζωών στο Αιγαίο από πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες των διακινητών και διακινδυνεύουν τη ζωή τους» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει ειλικρινή συμφωνία με Τουρκία.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη σταθερή της θέση ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας στην Τουρκία από την πλευρά της Ε.Ε., αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. 

«Η ενταξιακή διαδικασία έχει κάποιες αρχές. Αυτές οι αρχές και οι όροι πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές μεταναστών, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, και αυτή ήταν η κοινή θέση όλων των μελών του Συμβουλίου.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους εταίρους στο τεράστιο κόστος φροντίδας των μεταναστών. Στο ζήτημα αυτό, είπε, βαρύνουσας σημασίας είναι η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως για τις χώρες υποδοχής που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν και να μπορέσουν να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη.

«Αυτή είναι μια θέση που θα συζητηθεί στο μέλλον, την οποία υποστηρίξαμε, και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα στη μεγάλη ανθρωπιστική της υποχρέωση να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες αυτών των ροών που υπερβαίνουν τις δυνατότητές της» κατέληξε ο πρωθυπουργός.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: