14 Σεπτεμβρίου 2015

"Κάντε κάτι"



«Πρόκειται για απίστευτη τραγωδία. Μαζεύουμε συνέχεια πτώματα από τη θάλασσα. Είναι τραγική η κατάσταση.» Με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο πηγή του Λιμενικού Σώματος περιέγραφε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής τα όσα τραγικά εκτυλίσσονταν από το πρωί

στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Φαρμακονησίου.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα: 34 άνθρωποι μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί νεκροί και υπάρχουν φόβοι ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί έως το τέλος της επιχείρησης διάσωσης. Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερα βρέφη και 11 παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια). Νεκροί που προστίθενται στους χιλιάδες που καθημερινά χάνονται στα νερά της Μεσογείου αναζητώντας ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το χρονικό της τραγωδίας
Μία ακόμα λέμβος φορτωμένη μετανάστες δεν έπιασε ποτέ λιμάνι. Πάνω από 100 άνθρωποι βρέθηκαν να παλεύουν με τα νερά του Αιγαίου το πρωί της Κυριακής. Ο τελευταίος απολογισμός από το ναυάγιο κοντά στο Φαρμοκονήσι αναφέρει τουλάχιστον 34 νεκρούς. Εκτός από τα ανήλικα, έχει επιβεβαιωθεί ότι νεκροί είναι έξι γυναίκες και οκτώ άντρες. 
Τα νούμερα είναι αμείλικτα: 28 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί έως το τέλος της επιχείρησης διάσωσηςΟι πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλους αγνοουμένους, ανδρες, γυναίκες και παιδιά. Πλωτά και εναέρια μέσα διάσωσης προσπαθούν να τους εντοπίσουν. Όσο όμως οι ώρες περνούν οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί λιγοστεύουν.

Ορισμένοι από τους μετανάστες που διασώθηκαν από άνδρες του Λιμενικού μεταφέρονται στη Λέρο. Άλλοι κατάφεραν κολυμπώντας να φτάσουν έως το Φαρμακονήσι.

Η λέμβος ανατράπηκε τα ξημερώματα στην περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου. Η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας ενημερώθηκε μέσω του αριθμού 112 ότι μετανάστες βρίσκονται σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Δόθηκε εντολή να απογειωθεί ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του Λιμενικού από τη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό τους. 

Βασιλική Θάνου: Στην Ευρώπη δεν αρμόζουν τείχη

«Η Ελλάδα διαχειρίζεται ένα εξαιρετικά σοβαρό διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα: το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, το οποίο διογκώθηκε δραματικά το τελευταίο διάστημα, που συνέπεσε με την θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης» δήλωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου από τη Μυτιλήνη, την οποία επισκέπτεται. 

Έστειλε ακόμα σαφές μήνυμα προς όσους επικρίνουν τη χώρα μας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ζήτημα της έκρηξης των προσφυγικών ροών: «Σε όσους, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στη χώρα μας συνιστούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Συνιστούμε να αναλογιστούν κατά πόσο η Ευρώπη των αρχών και του μέλλοντος μπορεί να οικοδομηθεί ξαναχτίζοντας τείχη».

Οι δήμαρχοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων γίνονται «μια γροθιά» για το Προσφυγικό

Tην ίδια ώρα τέσσερις δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, του Παρισιού Αν Ινταλγκό, της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι και της Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός, καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να μη γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες, δηλώνοντας ότι οι πόλεις τους είναι έτοιμες να τους φιλοξενήσουν.
«Οι πόλεις της Ευρώπης είναι έτοιμες να γίνουν καταφύγια. Τα κράτη αποδίδουν το καθεστώς του εξορίστου, αλλά οι πόλεις στη συνέχεια παρέχουν αυτό το καταφύγιο» γράφουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες σε ένα μανιφέστο που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα «El Paίs», με τον τίτλο «Εμείς, οι πόλεις της Ευρώπης».

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Άντα Κολάου, την Αν Ινταλγκό, τον Σπύρο Γαληνό και την Τζούζι Νικολίνι. Το κείμενο υπογράφεται από τους ομολόγους τους της Μαδρίτης, τη Μανουέλα Καρμένα, και άλλων τεσσάρων ισπανικών πόλεων. Είναι ανοιχτή σε περισσότερες υπογραφές και δημοσιοποιείται την παραμονή μιας κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες μας που απαιτούν από εμάς επείγοντα μέτρα (...), απέναντι στις γειτονικές χώρες που οι δυνατότητές τους να δέχονται πρόσφυγες έχουν ξεπεραστεί, με τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης που κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην περιοχή.»

«Απέναντι στο ανθρώπινο είδος έχουμε όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη» γράφουν. «Αν συνεχίσουμε να υψώνουμε τείχη, να κλείνουμε σύνορα, να αφήνουμε τη βρόμικη δουλειά σε άλλα κράτη, για να κάνουν τους χωροφύλακες των συνόρων μας, ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο;»

«Οι δημοτικές υπηρεσίες μας εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδια υποδοχής, δίνοντας τη δυνατότητα να παρέχονται τρόφιμα, στέγη και αξιοπρέπεια σε εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια των κρατών. ... Ζητάμε (από τους ηγέτες) να μη γυρίσουν την πλάτη στις πόλεις και να ακούσουν την κραυγή (για αλληλεγγύη)» καταλήγουν.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, μια ακτιβίστρια κατά των εξώσεων που προέρχεται από το κίνημα των Αγανακτισμένων, είχε απευθύνει από τον Αύγουστο κάλεσμα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων-καταφυγίων. 


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: