29 Απριλίου 2013

Γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια

Ανασηκώστε τα μανίκια, μαζέψτε μαλλιά, βάλτε μια καθαρή ποδιά και φτιάξτε αφράτα γιαννιώτικα κουλούρια του Πάσχα 

                                       Υλικά                                                                                                               

1) 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις                     
2) 280γρ. φυτίνη                                              
3) 550γρ. ζάχαρη κρυσταλλική                         
4) 10 αυγά 1 φακελάκι αμμωνίας
5) 150 γρ. χυμό πορτοκαλιού                                                                                                           
6) 2 βανίλιες
7) ξύσμα ενός πορτοκαλιού 

    Εκτέλεση....


Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτίνη με τη ζάχαρη και τα αβγά έως ότου αφρατέψουν. Ρίχνουμε την αμμωνία μέσα στον χυμό για να διαλυθεί και στη συνέχεια όλο μαζί το μίγμα μέσα στο μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να μετατραπεί σε μια ομοιομόρφη ζύμη, αρκετά ρευστή.
Πλάθουμε με το χέρι χρησιμοποιώντας λίγο λάδι για να μη κολλάει η ζύμη. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 10 λεπτά - ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου. Αν θέλουμε αχνίζουμε.
Τα κουλούρια αυτά είναι αρκετά μαλακά και αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι, τα φυλάμε σε σακουλάκια ή σε τσίγκινα κουτιά.
Καλή επιτυχία!
*H Ξανθή Κολιονάσιου είναι η γιαγιά της οικογένειας Κολιονάσιου, που διατηρεί την ομώνυμη επιχείρηση παρασκευής παραδοσιακών γιαννιώτικων γλυκών στα Ιωάννινα.
                                                                                                                                              ΠΗΓΗ:bostanistas.gr